Google Adwords – Sälj mer på nätet

Google AdWords - grundläggande, Internetmarknadsföring

Att synas på Google Effektiva hemsidor är partners till Google adwordslönar sig och där kan man förutom att komma högt upp organiskt marknadsföra med Google Adwords. Det som gör det så lönsamt är att man googlar aktivt fram vad man är intresserad av och då blir sökresultatet väldigt relevant. Det visar sig att upp till 50% klickar på annonserna vid sökningar där det finns annonser.

–  När man sätter upp en Googleannons ska man tänka på att länka till rätt sida och sätta upp spårningen. Med Google Adwords gäller det att hitta rätt söktermer som verkligen är relevanta för ens produkt eller tjänst Dessutom ska man tänka på konkurrensen och sikta så att man inte behöver tävla mot många andra som också säljer samma produkter, råder Thomas.

En bra Googleannons innehåller uppmaning till handling (CTA), t.ex. ett erbjudande eller en fördel så som fri frakt. Man behöver testa sig fram för att se vilken typ av annons fungerar bäst, dvs. vilka ord och annonser och inte minst landningssida som får flest kunder att konvertera på ett lönsamt sett.

–  Ett exempel kan vara att välja mellan ett sökord, t.ex. skor som tar en till förstasidan för skobutiken, som är högst relevant men mycket dyrare att använda i en annons då fler tänker på detta ordet och bjuder på det. Dessutom minskar konverteringen då man måste skicka kunderna till en tämligen generell sida. Eller istället att välja ett ord som är mer specifikt och skickar in kunden till en landningssida med högre sannolikhet för köp, t.ex. svarta Converseskor som tar en till en sida med just svarta Converseskor, tipsar Thomas.

Hur använder man Google Adwords för att sälja mer på nätet?

Thomas förespråkar att man ska börja med att skapa ett konto och lägga in flera annonser per produktgrupp. Det gäller också att göra A/B tester, spåra, mäta och analysera så mycket det går. För att göra ett bra jobb gäller det att separera så mycket det går, t.ex. Google Display från vanlig Google search, ens fysiska lokaler från resten av Sverige, olika kampanjer för olika spårk om man säljer i fler länder. Om man har flera fysiska butiker ska man lägga upp separata annonser till varje butik. Till slut bör man också tänka på att skilja varje annonsgrupp så mycket det går från varandra och skapa smala och flera annonsgrupper (en annongrupp kan vara t.ex. ”svarta converseskor” och en andra kan vara ”vita converseskor”).

–  Genom att koppla Google Analytics kan man spåra vad varje annons presterar och vilka annonser som leder till aktiviteter som man tjänar på. Man ska har konverteringsmål uppsatta i Google Analytics och importera det till Google Adwords, så kan man spåra försäljning per ord. Det hjälper att optimera och analyser och det finns mycket pengar att spara, säger Thomas.

Mervärde i Google Adwords

Värdet i Google Adwords innefattar inte bara den direkta försäljningen man kan mäta. Man får t.ex. sökmotoroptimering (SEO) på köpet som kan uppskattas till en extra 10% i lönsamhet eftersom man hamnar högre upp på Googles träfflista. Det finns också kunder som har hittat hemsidan via Adwords men utför köpet senare från en annan dator direkt via hemsidan. Även sådana försäljningar tillför mervärde som troligen uppgår till mer än 10%.

Läs mer om Google adwords här och tveka inte att kontakta oss om du har frågor och funderingar, vår specialist når du på 0702-975132 och [email protected]

Av Patricia Szolnoki

Läs gärna mer i vår serie:
Konverteringsoptimering – Sälj mer på nätet
Facebookannonsering – Sälj mer på nätet
Sökmotoroptimering – Sälj mer på nätet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *